Fizetési meghagyás

Alvállalkozóm 900.000.-Ft-tal tartozik cégemnek. Hallottam, hogy gyorsított eljárással lehet érvényt szerezni követelésemnek. Mi ennek a lényege és hogyan zajlik?

A megoldás a fizetési meghagyásos eljárás. A 2009. évi L. törvény 2010. június 1-től ezt a korábban bírósági hatáskörbe tartozó nem peres eljárást közjegyzői hatáskörbe utalta. Fontos tudni, hogy a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem elektronikusan is benyújtható. A jogi személy illetve a jogi képviselővel eljáró felek kizárólag elektronikusan terjeszthetik elő kérelmüket. Az eljárásra minden magyar  közjegyző országosan illetékes – az elektronikusan benyújtott kérelmek a közjegyzői kamara  központi rendszeréhez futnak be, onnan kerülnek automatikusan szétosztásra az egyes közjegyzők között. Papíron és szóban bármely közjegyzőnél előterjeszthető a kérelem.

Fizetési meghagyás útján érvényesíthető a követelés, ha lejárt és pénzfizetésre irányul. Az egymillió forintot meghaladó követelés a kérelmező szerint akár fizetési meghagyásos eljárásban, akár polgári peres eljárásban is érvényesíthető. Kizárólag közjegyzői fizetési meghagyásos eljárás útján lehet érvényesíteni az egymillió forintot meg nem haladó pertárgyértékű pénzkövetelést, tehát az Ön esetében is ez a járható út.

A fizetési meghagyást nem lehet kibocsátani és kérelmet hivatalból el kell utasítani, ha a kötelezettnek - azaz aki Önnek tartozik -  nincsen belföldön ismert címe (tartózkodási helye vagy székhelye).

A kérelem előterjeszthető elektronikus úton, papíron és szóban. A kérelmet az erre rendszeresített űrlapon kell benyújtania a félnek (kivéve a szóbeli előterjesztést). Ez az űrlap az eljárást indító irat, a közjegyzői irodákban is kérhető az űrlap (kitöltési útmutatóval), boríték és csekk.

Díjak: a díjalap a pénzkövetelés eljárás megindításakor fennálló, járulékok nélkül számított értéke. Alapesetben 3 százalék, de legalább 5.000 forint, maximum 300.000 forint. A díjak megfizetésének a módja elektronikus beadásnál: átutalással, papíron és szóban történő előterjesztésnél csekkel (a szükséges csekkek a közjegyzői irodákban elérhetőek) történik. Tudni kell miután a közjegyzőhöz elektronikusan megérkezik a kérelem, a közjegyző 3 munkanapon belül, papír alapú kérelem és szóban előterjesztett kérelem esetén pedig 15 napon belül intézkedést hoz.  Ha  a határozatot tudomásul veszik a felek ,az jogerőre emelkedik és a bírósági ítélettel egyenértékű  - végrehajtható.

Gyorskeresõ

KIADÓ LAKÓHÁZ SIÓFOKON A BALATONTÓL 8 PERCNYI SÉTÁRA! A KÉNYELMES,JÓL FELSZERELET SUNNY GARDEN PIHENŐHÁZ VÁRJA ÖNT!

  Si__fok_Di__fa_utca
 

Bővebb információk: https://sunnygarden.hu/

[>>]

KEDVEZMÉNYES FELTÉTELEKKEL VÁLLALJUK ENERGIATANÚSÍTVÁNY BESZERZÉSÉT

Részletekről kérjük érdeklődjön irodánkban 84/314-640

[>>]

Kössön online ingatlanközvetítői megbízást!

Nincs ideje ingatlana eladásával foglalkozni? Online ingatlanközvetítői szerződéskötés lehetőségét kínáljuk, így otthonából intézheti ingatlanügyeit. Részletekről érdeklődjön az info@balatonregio.hu címen, vagy a +36/84-314-640 -es telefonszámon.[>>]

[>>]

Tanácstalan, mennyit ér ingatlana?

Megbízásunkban szereplő ingatlana értékmegállapítását ingyenesen elvégezzük. 

[>>]

Tulajdoni lap azonnal

Sorban állás és várakozási idő nélkül, mindössze néhány perc alatt aktuális tulajdoni lapot biztosítunk ügyfeleinknek. Részletekről érdeklődjön irodánkban: Siófok, Balaton-régió Ingatlaniroda Fő tér 5 fsz.6 Tel: 84/314-640

[>>]
[+] Rövidhír archívum [+] Feliratkozás a hírlevélre Rss