Szomszédjog

12 éve van egy telkem a Balatonnál. A telekszomszédom egy német állampolgár lassan 15 éve. Szerettem volna a telkem felméretni, de a szomszédom most azt állítja, hogy egy kb. 3 méter széles sáv még hozzá tartozik az én telkemből, melyet ő még az előző tulajdonostól vett meg. Erről semmi nem szerepel a tulajdoni lapon és a szomszédom sem ad az adásvételi szerződésből példányt. Mit tehetek most?

Minden tulajdonosnak joga, a saját telke határának szakember általi megállapítása, a telekhatár kitűzése. Ezt földmérő szakember végzi. A földmérő  írásban értesíti a szomszédot /okat  a helyszíni  eljárás időpontjáról. Ha szomszéd nem jelenik meg  - azaz a határidő  szomszéd általi elmulasztása -  a kimérés, kitűzés elvégzését nem akadályozza. A kitűzési vázrajz egzakt  módon  mutatja a telekhatárt két szomszéd között.   Ha valamely szomszéd arra hivatkozik hogy jogelődje  elvásárolt 3 méter szélességet az Ön jogelődjétől – és ezt a Földhivatalnál nem vezette át – ezen elvásárlási   szerződés Önt hátrányosan azért nem érintheti, mert a magyar ingatlan nyilvántartásba  bízva   -annak aktuális állapotának megfelelőnek –  jóhiszeműen szerezte az ingatlana tulajdoni jogát. A jóhiszeműség azt jelenti hogy  az ingatlana vételekor  nem tudott a 3 méter szomszéd általi elvásárlásról. Jogok és tények vonatkozásában a földhivatali nyilvántartás egyik fő elve - a közhitelesség elve - azt jelenti, hogy vélelmezni kell, hogy az ingatlan nyilvántartásba  bejegyzett jog, tény azt illeti meg, aki a nyilvántartásban jogosultként szerepel, rajta kívül nincs más jogosult, és az ingatlant a bejegyzett korlátozásokon kívül más terhek nem terhelik. A közhitelesség elvéből következően, ha az ingatlanra egy harmadik személy a nyilvántartás helyességében bízva, jóhiszeműen és ellenérték fejében szerez jogot, a jogszerzés akkor is hatályos, ha a jog a korábban bejegyzett jogosultat valójában nem illette meg vagy nem úgy illette meg. Ha az ön jogelődje tehát eladott is volna a szomszédnak egy ingatlanrészt, de ezt a felek az ingatlan nyilvántartáson nem vezették át az nem érintheti az Ön tulajdoni jogát. Jóhiszemű tehát az a szerző, aki körültekintően eljárva a szerződéskötés előtt megtekinti a nyilvántartást, és bizonyítani tudja, hogy nem volt tudomása az ingatlan-nyilvántartás és a valóságos állapot eltéréséről. Rosszhiszemű az a fél, akire nem állnak fenn a jóhiszemű szerző kritériumai. Fontos tudni hogy az ajándékozás esetén a nem visszterhes jóhiszemű (pl. megajándékozott) szerzőt nem illeti meg ez a kivételes jogi védelem. Fontos továbbá az is hogy  ha egy ingatlant - csalással - egyszerre több vevőnek adnak el  a tulajdonjog azt illeti meg, aki elsőként lépett birtokba, akkor is, ha valamelyik másik vevő tulajdonjogát már bejegyezték az ingatlan-nyilvántartásba.

 


 

Szomszédom diófája a telekhatár mentén van, de gyökerei rongálják a pincémet. Mit tehetek?

 

A polgári törvénykönyv 104. paragrafus 2. bekezdése arról rendelkezik, ha valamely határvonalon álló fa valamelyik föld ill felépítmény rendeltetésszerű használatát gátolja, e föld tulajdonosa követelheti, hogy azt közös költségen távolítsák el. . Amennyiben a fa gyökerei az Ön házának rendeltetésszerű használatát, annak állagát veszélyeztetik, úgy ezen szabályok figyelembe vételével járhat el. Az adott település önkormányzata rendeletben is állapíthat meg ezen szomszédjog vonatkozásában szabályokat, melyről az önkormányzat jegyzőjénél érdeklődhet.

 


 

Siófokon élünk már hosszú évek óta. A házunk (teraszunk) előtt a közterületen áll egy öreg eperfa, ami nyár közepétől ősz végéig rengeteg darazsat vonz az édes gyümölccsel. A lehulló eper egy idő után erjed, és még több rovart vonz, és tönkre teszi az ápolt füvet is. Szeretném tudni, mi a teendő, ha szeretném a fát kivágni, mivel attól tartok, hogy a családból valakit a darazsak megcsípnek, illetve mivel nagyon erős cefre szag kifejezetten zavaró.

 

A közterületen álló fák kivágására az illetékes önkormányzat adhat engedélyt. Siófok esetében a városi főkertész. Ilyen jellegű igénnyel kérem, őt keresse. Tájékoztatni fogja Önt milyen feltételekkel lehetséges a fa kivágása (leggyakrabban másik fát vagy fákat kell a kivágott helyett ültetni).

 

 

 

Szomszédomban állandó bulizás zajlik. Nyáron elviselhetetlen. Zavarja nyugalmamat késő  éjszakáig. Mit tehetek ellene?

 

Az éjszakai csendháborítás megállapítása a helyi önkormányzat hatásköre. Javaslom, hogy tegyen bejelentést, ha 10 óra után a szomszéd csendháborítást követ el, ugyanis a helyi önkormányzatok rendeletben szabályozzák ezt a tényállást. Az önkormányzat speciális decibelmérő készülékkel méri a hangkibocsátás mértékét, és ha az túllépi a rendeletben megengedett értéket, akkor intézkedik.

Az önkormányzat felszólítja, pénzbírsággal sújthatja a csendháborítókat.

 

Gyorskeresõ

KIADÓ LAKÓHÁZ SIÓFOKON A BALATONTÓL 8 PERCNYI SÉTÁRA! A KÉNYELMES,JÓL FELSZERELET SUNNY GARDEN PIHENŐHÁZ VÁRJA ÖNT!

  Si__fok_Di__fa_utca
 

Bővebb információk: https://sunnygarden.hu/

[>>]

KEDVEZMÉNYES FELTÉTELEKKEL VÁLLALJUK ENERGIATANÚSÍTVÁNY BESZERZÉSÉT

Részletekről kérjük érdeklődjön irodánkban 84/314-640

[>>]

Kössön online ingatlanközvetítői megbízást!

Nincs ideje ingatlana eladásával foglalkozni? Online ingatlanközvetítői szerződéskötés lehetőségét kínáljuk, így otthonából intézheti ingatlanügyeit. Részletekről érdeklődjön az info@balatonregio.hu címen, vagy a +36/84-314-640 -es telefonszámon.[>>]

[>>]

Tanácstalan, mennyit ér ingatlana?

Megbízásunkban szereplő ingatlana értékmegállapítását ingyenesen elvégezzük. 

[>>]

Tulajdoni lap azonnal

Sorban állás és várakozási idő nélkül, mindössze néhány perc alatt aktuális tulajdoni lapot biztosítunk ügyfeleinknek. Részletekről érdeklődjön irodánkban: Siófok, Balaton-régió Ingatlaniroda Fő tér 5 fsz.6 Tel: 84/314-640

[>>]
[+] Rövidhír archívum [+] Feliratkozás a hírlevélre Rss