Társasház

 

Társasházi lakástulajdonom van. A közös költséget több tulajdonostárs nem fizeti. Mit lehet tenni ennek behajtására? Mivel a távfűtés díja közös költség, lehet hogy elzárja a szolgáltató a gázcsapot?

A közös költség egyike azon befizetéseknek, amelyeket a leghamarabb elhagynak a lakástulajdonosok, hisz itt nem kell feltétlenül a fűtés, a víz, vagy a gáz kikapcsolásával számolni. A törvény szerint azonban akár a lakás elárverezéséhez is vezethet a fizetés elmaradása.
A társasházi törvény szerint a társasház közgyűlése a legalább 6 havi közös költséggel tartozó tulajdonostárssal szemben léphet fel. A tartozásnak összességében kell elérnie ezt a kritikus határt, nem szükséges, hogy 6 egymást követő hónapban maradjon el a fizetés. Az tehát nem megoldás, hogy minden második hónapban fizetjük a közös költséget.
Az ingatlan jelzáloggal történő megterheléséről, illetve a végrehajtás elindításáról a közgyűlésnek kell döntenie, ám a társasház a közös képviselő, illetve az intézőbizottság elnöke hatáskörébe is utalhatja ezt a döntést.

Fontos tudni, hogy a banki jelzáloggal terhelt lakások tulajdonosainak még jobban kell figyelniük a közös költségre. A bank ugyanis felmondhatja a szerződést, ha végrehajtási jogot jegyeznek be az ingatlanra. Társasházban a közüzemi szerződés megkötése kétféle módon lehetséges. Az egyes lakások tulajdonosai külön-külön kötnek szerződést a szolgáltatóval, így minden lakás külön mérőórával rendelkezik. A másik esetben maga a társasház köt egyetlen szerződést a szolgáltatóval, így a társasház egyetlen, közös mérővel rendelkezik. Ebben az esetben a számlát is maga a társasház fizeti, az egyes lakások tulajdonosai pedig előre meghatározott arányban fizetik meg a számla rájuk eső részét a társasháznak. A Szervezeti és Működési Szabályzatban kell meghatározni azt, hogy az egyes lakások tulajdonosai milyen arányban kötelesek viselni a társasház működésével kapcsolatos költségeket.

A gázszolgáltatást Magyarországon a földgázellátásról szóló jogszabály szabályozza. E szerint, ha a gázszolgáltatás díját késedelmesen, vagy egyáltalán nem fizetik meg, a szerződésszegés jogkövetkezményei között említi a késedelmes kamatfizetési kötelezettséget, valamint a szolgáltatásból történő kikapcsolást. A törvény kimondja, ha a fogyasztó a szolgáltatás díját, pótdíját, kötbért, vagy kártérítést írásbeli felszólítás ellenére az esedékességtől számított 60 napon belül nem fizeti meg, a szolgáltató a fogyasztót kikapcsolhatja a szolgáltatásból vagy méltányosságból  csökkentheti a szolgáltatást, fűtési szezonban és a szerződését is felmondhatja, vagy a további szolgáltatást előre fizető mérő felszereléséhez kötheti. A társasházak esetében  korábban soka tulajdonostárs  nem vett át fontos postai leveleket és így nem lehetett szankciókat alkalmazni velük szemben . A nemrégiben módosított törvény bevezette a  kézbesítési vélelem felállítását a társasházi jogviszonyokban, mellyel egy olyan joghézagot tölt ki a törvényhozó, amely lehetőséget biztosított a fizetési hátralékban lévő tulajdonostársaknak, hogy a felszólító levelek át nem vételével az elmaradás iránti behajtási eljárást szabotálják, illetve elhúzzák. A kézbesítési vélelem lényege, hogy a hátralékos tulajdonos részére legalább két alkalommal megkísérelt, és át nem vett, illetve „nem kereste” jelzéssel visszaérkezett felszólítást a második megkísérlés napját követő nyolcadik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni. Ez esetben a levelet a nem fizető tulajdonos ismert lakóhelyére vagy levelezési címére kell megküldenie a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének. Amennyiben ismeretlen helyen tartózkodik az elmaradásban lévő tulajdonos, úgy az illetékes jegyzőtől, illetve a központi lakcímnyilvántartó szervtől kérhet adatot a közös képviselő. Ebben az esetben a kézbesítési vélelem az új adat szerinti címre legalább két alkalommal megkísérelt és eredménytelen kézbesítés esetén áll be.

Gyorskeresõ

KIADÓ LAKÓHÁZ SIÓFOKON A BALATONTÓL 8 PERCNYI SÉTÁRA! A KÉNYELMES,JÓL FELSZERELET SUNNY GARDEN PIHENŐHÁZ VÁRJA ÖNT!

  Si__fok_Di__fa_utca
 

Bővebb információk: https://sunnygarden.hu/

[>>]

KEDVEZMÉNYES FELTÉTELEKKEL VÁLLALJUK ENERGIATANÚSÍTVÁNY BESZERZÉSÉT

Részletekről kérjük érdeklődjön irodánkban 84/314-640

[>>]

Kössön online ingatlanközvetítői megbízást!

Nincs ideje ingatlana eladásával foglalkozni? Online ingatlanközvetítői szerződéskötés lehetőségét kínáljuk, így otthonából intézheti ingatlanügyeit. Részletekről érdeklődjön az info@balatonregio.hu címen, vagy a +36/84-314-640 -es telefonszámon.[>>]

[>>]

Tanácstalan, mennyit ér ingatlana?

Megbízásunkban szereplő ingatlana értékmegállapítását ingyenesen elvégezzük. 

[>>]

Tulajdoni lap azonnal

Sorban állás és várakozási idő nélkül, mindössze néhány perc alatt aktuális tulajdoni lapot biztosítunk ügyfeleinknek. Részletekről érdeklődjön irodánkban: Siófok, Balaton-régió Ingatlaniroda Fő tér 5 fsz.6 Tel: 84/314-640

[>>]
[+] Rövidhír archívum [+] Feliratkozás a hírlevélre Rss