Hagyaték átadása

 

Német állampolgár vagyok és magyar ingatlant vásároltam. Hol kérhetem a hagyaték átadását, hogy zajlik?

 

A magyarországi ingatlan hagyatékátadásnál magyar közjegyző jár el, mert az ingatlan Magyarországon található. Az illetékes közjegyzőnek a hagyatéki eljárás során a hatályos magyar jogszabályok figyelembevételével kell eljárnia. Közérthetőbben ez az eljárás rendjét jelenti, pl. miként idézi be az örökösöket a közjegyző, hogyan bonyolítja le a tárgyalást, stb. Erre tehát mindenkor a magyar jogszabályok irányadóak, azaz a hagyatéki eljárásról szóló jogszabály. Másképpen fogalmazva ez a hagyatékátadás formája. A hagyatékátadás tartalmára ellenben az örökhagyó halála időpontjában fennálló személyes joga az irányadó, így ha pl.az örökhagyó német állampolgár volt személyes joga a német. Az irányadó német öröklési jogot tartalmilag a Német Polgári Törvénykönyv  (BGB) foglalja magában. Mivel általában  a magyar közjegyzők csak a Magyar Polgári Törvénykönyv (PTK) szabályait ismerik, ezért minden olyan hagyatéki eljárásban, ahol tartalmilag nem a magyar jog szerint kell a hagyatékot átadni, megkeresik a Magyar Köztársaság Igazságügyi és Rendészeti Minisztériuma Polgári Jogi Kodifikációs és Nemzetközi Magánjogi Főosztályát, állásfoglalás végett. Ha a hagyatéki eljárásban  végrendelet stb. is előkerül, ezeket a dokumentumokat is megküldi a közjegyző mellékletben. A Főosztály pedig az egész eljárásban az a hozzáértő szakértő, aki ismeri valamennyi külföldi állam vonatkozó  jogi szabályozását  és kizárólag jogosult állásfoglalásra a hagyatékátadás tartalmát illetően. A Főosztály minden egyes esetben egyedileg bírálja el a megküldött anyagot, az örökhagyó  személyes joga alapján. A Főosztály válaszleiratában konkrét iránymutatást ad a közjegyzőnek a hagyatékátadás tartalmáról, és megjelöli pl. a BGB vonatkozó paragrafusát és kifejti az öröklés rendjét.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy magyar jogszabály határozza meg a hagyaték átadás  formáját, de az örökhagyó személyes joga szerinti jogszabály irányadó a hagyatékátadás tartalmára.

 


 

Németországban, közjegyző előtt készítettem végrendeletet. 11 éve már Magyarországon élünk állandó lakosként. A feleségem magyar állampolgár, én német vagyok. A nejem az ingatlanunk tulajdonosa és pedig a haszonélvező vagyok.

Kérdésünk: Magyarországon elismerik a végrendeletem vagy készíttessünk újat?

 

A hagyaték átadása az örökhagyó személyes nemzeti joga alapján történik. Ha a férj német állampolgár, akkor halála esetére a német jog irányadó, ha a feleség magyar állampolgár, akkor halála esetén a magyar jog az irányadó. A magyar jog (PTK) az egymás javára történő végrendelkezést nem ismeri. Ha Magyarországon ingatlanvagyona van az örökhagyónak, aki pl. Német állampolgárságú, akkor az említett személyes jog alapján magyar közjegyző adja át a hagyatékot az örökösöknek. Minden egyes ügyben a közjegyző megvizsgálja, hogy van-e végrendelet, (pl. Német nyelvű végrendelet) s ha igen, azt felülvizsgálatra megküldi Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak . A minisztérium jogosult megállapítani, hogy a végrendelet érvényes e vagy sem, és rendelkezik a német jog szerinti hagyatékátadásról. A közjegyző ehhez képest adja át a hagyatékot. A magyar jog szerint abban az esetben, ha az ingatlantulajdonosnak nincsenek gyermekei és nem élnek a szülei, akkor a házastárs az örökös. A tulajdonjog és a haszonélvezet vonatkozásában fontos szabály, ha a tulajdonos meghal, a haszonélvezet fennmarad. Míg ha a haszonélvező meghal, a haszonélvezet megszűnik.

 

 


 

Én azt szeretném tudni, mi történik halál esetén a bankban elhelyezett készpénzzel vagy értékpapírral, különös tekintettel arra, hogy egy bankszámlának csak egy tulajdonosa lehet. A mi esetünkben házasok vagyunk, a bankszámla egy nevén van, mindkettőnknek vannak saját gyerekei és közös gyerekünk is.

 

Egy számlának (folyószámla, megtakarítási számla) valóban egy tulajdonos lehet, de a tulajdonos másik személynek rendelkezési jogot biztosíthat. (ugyanazon tranzakciókat végezheti, pénzbetét, pénzkivét, lekötés, utalás…)csak számlát nem szüntethet meg.

A kedvezményezetti jogállás hagyaték, öröklés esetén bír jelentőséggel . Ha a számla tulajdonosa elhalálozik a bank a számlát „zárolja”. Ezt a bank a hivatalos közjegyzői értesítést követően teszi meg. Ilyenkor a számla úgy viselkedik, mintha két tulajdonos lenne, ezért ha pl. a tulajdonos elhalálozik, a rendelkezési joggal bíró személy részét nem zárolják.

Más a helyzet, ha egy tulajdonos van, és a házastársat v. élettársat kedvezményezettként nevezi meg. Ebben az esetben a tulajdonos elhunytát követően a pénz nem az örökösökhöz, hanem a kedvezményezett személy tulajdonába megy át. Minden esetben szükséges a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása, illetve örökösök esetén a jogerős hagyatékátadó végzés. Fő szabályként megállapítható, ha van kedvezményezett, az az öröklést kizárja (kivéve, ha a kedvezményezett egyben örökös is).

 


 

Élettársam nyár elején elhunyt. Végrendelete alapján örökölném az egyébként fele tulajdonomban levő ház másik felét. Mi a teendőm, hogy tulajdonosa lehessek az ingatlannak?

 

Ha a végrendelet kitagadási részt nem tartalmaz, úgy a törvényes örökösök, azaz a gyermekek is részesülnek az ingatlanból. Ez az úgynevezett köteles rész, amely a törvényes örökség fele. Erről azonban a gyerekek lemondhatnak, amelyet írásban kell megtenniük.  A hagyaték átadásához a helyi magyar polgármesteri hivatal készít egy hagyatéki leltárt, amely tartalmazza az ingatlan adatait, értékét. Ezt átadja az illetékes közjegyzőnek, aki hagyatéki tárgyalást tart, amelyre meghívja az örökösöket. Aki lemond az örökségéről, annak megjelennie nem kell, elég a nyilatkozatát a közjegyzőnek eljuttatni. A végrendeletet mindig csatolni kell, amely vagy magán végrendelet vagy közjegyzőnél letett végrendelet. A hagyatékot határozattal adja át a közjegyző és értesíti erről az illetékes földhivatalt is ezzel az értesítéssel kerül átjegyzésre az ingatlan tulajdonjoga a végrendeleti örökös illetve a törvénye örökösök nevére.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre! 

Gyorskeresõ

KIADÓ LAKÓHÁZ SIÓFOKON A BALATONTÓL 8 PERCNYI SÉTÁRA! A KÉNYELMES,JÓL FELSZERELET SUNNY GARDEN PIHENŐHÁZ VÁRJA ÖNT!

KEDVEZMÉNYES FELTÉTELEKKEL VÁLLALJUK ENERGIATANÚSÍTVÁNY BESZERZÉSÉT

Részletekről kérjük érdeklődjön irodánkban 84/314-640

[>>]

Kössön online ingatlanközvetítői megbízást!

Nincs ideje ingatlana eladásával foglalkozni? Online ingatlanközvetítői szerződéskötés lehetőségét kínáljuk, így otthonából intézheti ingatlanügyeit. Részletekről érdeklődjön az info@balatonregio.hu címen, vagy a +36/84-314-640 -es telefonszámon.[>>]

[>>]

Tanácstalan, mennyit ér ingatlana?

Megbízásunkban szereplő ingatlana értékmegállapítását ingyenesen elvégezzük.

[>>]

Tulajdoni lap azonnal

Sorban állás és várakozási idő nélkül, mindössze néhány perc alatt aktuális tulajdoni lapot biztosítunk ügyfeleinknek. Részletekről érdeklődjön irodánkban: Siófok, Balaton-régió Ingatlaniroda Fő tér 5 fsz.6 Tel: 84/314-640

[>>]
[+] Rövidhír archívum [+] Feliratkozás a hírlevélre Rss
 
 
Hírlevél fel(le)iratkozás: