Hagyatéki eljárás

 

Rokonom elhalálozása kapcsán idéztek közjegyzőhöz, mint örököst. Nem tudok megjelenni a hagyatéki tárgyaláson. Mit tegyek?

Amennyiben Ön a kitűzött napon nem tud személyesen megjelenni a hagyatéki tárgyaláson képviseletéről meghatalmazott útján gondoskodhat, vagy fontos okból pl: kórházi kezelés kérheti a tárgyalás elhalasztását.

A meghatalmazáshoz elég a két tanú előtt aláírt meghatalmazás, amelynek tartalmaznia kell az örökhagyó nevét, születési nevét, anyja nevét és utolsó lakcímét, az idézésen levő közjegyzői ügyszámot, a meghatalmazó és a meghatalmazott személyes adatait (név, születési név, születési hely, dátum, személyi szám utolsó négy számjegye, édesanyja neve, lakcím), továbbá azt, hogy a meghatalmazott őt a hagyatéki tárgyaláson teljes jogkörrel képviselheti. Meghatalmazott kizárólag hozzátartozó lehet vagy ügyvéd.

Érdemes a meghatalmazással egy időben - akár ugyanazon okiratban - nyilatkozni arra vonatkozóan is, hogy az örökös törvényes örökrészére igényt tart, vagy arról, "lemond" azaz örökrészét átruházza, ajándékba adja. Örökrészről lemondani általában az örököstárs javára szoktak. Amennyiben Ön szabályszerű idézés ellenére nem jelenik meg a tárgyaláson és képviseletéről meghatalmazott útján sem gondoskodik, az a hagyatéki tárgyalás megtartását és a határozathozatalt nem akadályozza.

 


 

Van egy házunk Zala megyében. A férjemmel együtt vásároltuk 2002-ben, de a férjem 2009-ben elhunyt.

Mit kell tennem most?

 

A halotti anyakönyvi kivonat az az okmány, amellyel az örökösödési eljárás megindítható. Ezt az ingatlan fekvése szerint illetékes Önkormányzatnál kell bemutatni, és kérni a vonatkozó hagyatéki eljárás lefolytatását. A hagyatéki leltárt előadó elkészíti és az illetékes közjegyzőnek továbbítja. A közjegyző hagyatéki tárgyalást tűz ki, melyre az örökösöket megidézi. Megjegyzem, mind a hagyatéki leltárnál, mind a közjegyző előtti eljárásban lehetőség van jogi képviselet igénybe vételére, melyet Magyarországon ügyvédek látnak el. (ebben az esetben az örökösöknek egyáltalán nem kell személyesen megjelenniük a hagyatéki eljárás során). A közjegyzői eljárás díja forintban a közjegyzőnek fizetendő, erről külön díjszabás rendelkezik. A közjegyző határozattal adja át a hagyatékot az örökösöknek, vagy a meghatalmazott ügyvédnek, melyet megküld az illetékes földhivatalnak is. A földhivatali eljárás költségét azonban az örökösöknek kell megfizetniük. Csak ezen díj megfizetését követően jegyzi be a földhivatal az új tulajdonosokat. Erről határozatban értesíti a Földhivatal az érintetteket, ha van jogi képviselő, az ügyvédet.

Gyorskeresõ

KIADÓ LAKÓHÁZ SIÓFOKON A BALATONTÓL 8 PERCNYI SÉTÁRA! A KÉNYELMES,JÓL FELSZERELET SUNNY GARDEN PIHENŐHÁZ VÁRJA ÖNT!

  Si__fok_Di__fa_utca
 

Bővebb információk: https://sunnygarden.hu/

[>>]

KEDVEZMÉNYES FELTÉTELEKKEL VÁLLALJUK ENERGIATANÚSÍTVÁNY BESZERZÉSÉT

Részletekről kérjük érdeklődjön irodánkban 84/314-640

[>>]

Kössön online ingatlanközvetítői megbízást!

Nincs ideje ingatlana eladásával foglalkozni? Online ingatlanközvetítői szerződéskötés lehetőségét kínáljuk, így otthonából intézheti ingatlanügyeit. Részletekről érdeklődjön az info@balatonregio.hu címen, vagy a +36/84-314-640 -es telefonszámon.[>>]

[>>]

Tanácstalan, mennyit ér ingatlana?

Megbízásunkban szereplő ingatlana értékmegállapítását ingyenesen elvégezzük. 

[>>]

Tulajdoni lap azonnal

Sorban állás és várakozási idő nélkül, mindössze néhány perc alatt aktuális tulajdoni lapot biztosítunk ügyfeleinknek. Részletekről érdeklődjön irodánkban: Siófok, Balaton-régió Ingatlaniroda Fő tér 5 fsz.6 Tel: 84/314-640

[>>]
[+] Rövidhír archívum [+] Feliratkozás a hírlevélre Rss