Jótállás

Pár éve vásároltam egy házat Somogyban. Szeretném tudni, hogy ez az adásvétel, mely két magánszemély között köttetett, kötelezi e az eladót bármilyen jótállásra? Mi áll a magyar törvényekben? Van e általános rendelkezés az EU-n belül?

A magánjogi szerződések háttér jogszabálya  a polgári törvénykönyv. Ha egy szerződés nem rendelkezik pl. A hibás teljesítésről, ez nem jelenti azt, hogy ilyen teljesítés esetén ne lehessen a ptk alapján igényt érvényesíteni. Az ön kérdésére válaszolva: A szavatossági jogok sorrendben a következők: kijavítás, kicserélés, árleszállítás, elállás. Ingatlanok esetében a szerződést 1 éven belül lehet megtámadni bíróság előtt, pl. feltűnő értékaránytalanság címén. De ugyanez a helyzet, ha valaki tévedésben volt az ingatlan megvásárlásakor. Ha tehát egy ingatlan olyan rejtett hibával rendelkezik, vagy nem látható értékcsökkentő tételi vannak, a szerződés megtámadható. A bíróság csökkentheti ilyen esetben a szerződéses vételárat, és az eladót a különbözet visszafizetésére kötelezheti. A magyar adásvételi szerződések egy záró pontja általában az is szokott lenni, hogy a szerződésben nem szabályozott kérdésekben a polgári törtvénykönyv szabályai irányadóak. Hangsúlyozom: Ha ez nincs benne a szerződésbe, akkor is.

 


 

Mit kell tudni a jótállásról, lakások esetében?

 

A lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról szóló 181/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet szabja meg a kötelező jótállás körét és feltételeit. Az újonnan épített lakásokhoz, épületekhez 3 éves jótállási kötelezettséget határoz meg a jogszabály, amelyet az átadás-átvételi eljárás befejezésének időpontjától kell számítani. A kötelező jótállás kiterjed az épületszerkezetekre, kiszolgáló helyiségekre, a lakás- és épület berendezésekre, azok beépítésére, illetve beszerelésére.

Új szabály, hogy jótállási jogokat lehet gyakorolni az épület szigetelésére és külső vakolására, a garázsra és a teremgarázsra, valamint az elektromos vezetékekhez tartozó kapcsolók, csatlakozóaljak és a klímaberendezés beszerelésére, beépítésére is. 

Ki felel a jótállásért? A jótállás érvényesítéséhez tudni kell, hogy mindig azzal áll a vevő szerződéses jogviszonyban, akitől a lakást vette, illetve aki az adásvételi szerződést eladóként aláírta.

 

 

Gyorskeresõ

KIADÓ LAKÓHÁZ SIÓFOKON A BALATONTÓL 8 PERCNYI SÉTÁRA! A KÉNYELMES,JÓL FELSZERELET SUNNY GARDEN PIHENŐHÁZ VÁRJA ÖNT!

  Si__fok_Di__fa_utca
 

Bővebb információk: https://sunnygarden.hu/

[>>]

KEDVEZMÉNYES FELTÉTELEKKEL VÁLLALJUK ENERGIATANÚSÍTVÁNY BESZERZÉSÉT

Részletekről kérjük érdeklődjön irodánkban 84/314-640

[>>]

Kössön online ingatlanközvetítői megbízást!

Nincs ideje ingatlana eladásával foglalkozni? Online ingatlanközvetítői szerződéskötés lehetőségét kínáljuk, így otthonából intézheti ingatlanügyeit. Részletekről érdeklődjön az info@balatonregio.hu címen, vagy a +36/84-314-640 -es telefonszámon.[>>]

[>>]

Tanácstalan, mennyit ér ingatlana?

Megbízásunkban szereplő ingatlana értékmegállapítását ingyenesen elvégezzük. 

[>>]

Tulajdoni lap azonnal

Sorban állás és várakozási idő nélkül, mindössze néhány perc alatt aktuális tulajdoni lapot biztosítunk ügyfeleinknek. Részletekről érdeklődjön irodánkban: Siófok, Balaton-régió Ingatlaniroda Fő tér 5 fsz.6 Tel: 84/314-640

[>>]
[+] Rövidhír archívum [+] Feliratkozás a hírlevélre Rss